Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na:
1. Jaglano – owsiane gofry
2. Cebulowy krem
3. Mleko orzechowo – daktylowe
4. Pasztet z cieciorki i kiszonej kapusty
5. Zieloną energię
1. Jaglano – owsiane gofry
SKŁADNIKI
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 6 łyżek nasion słonecznika lub orzechów (włoskich lub nerkowca)
- ¾ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera i blendować około minutę, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzać gofrownicę.
- Każdego gofra piec około 10 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami (np.konfitury, owoce, śmietanka migdałowa, mleczko kokosowe – to ostatnie trzeba najpierw schłodzić w lodówce około 1-2 dni).
2. Cebulowy krem
SKŁADNIKI
- 2 duże marchewki
- 3 pietruszki
- Pół selera
- 5-6 sztuk cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno
- Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Warzywa obrać, pokroić i ugotować.
- Cebulkę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć razem na oleju.
- Kiedy warzywa będą już miękkie przyprawiamy wszystko do smaku.
- Przelewamy wszystko do blendera i blendujemy na najwyższych obrotach (około minuty, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji).
- Dodać olej, wymieszać.
- Przelać do garnka lub wazy i udekorować natką pietruszki.
- Podawać na ciepło.
3. Mleko orzechowo – daktylowe
SKŁADNIKI
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 garście daktyli
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy namoczyć na noc.
- Daktyle zalać wrzątkiem (równie dobrze sprawdza się letnia woda, ale trzeba ciut dłużej moczyć) i namoczyć, aż zmiękną.
- Nazajutrz orzechy odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Dodać jeszcze 2 szklanki wody. Zmiksować na najwyższych obrotach około 1-1,5 minuty.
- Przelać do butelek i przechowywać w lodówce.
4. Pasztet z cieciorki i kiszonej kapusty
SKŁADNIKI
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 słoik cieciorki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta ostrej papryki
- Pieprz ziołowy
- Sól
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć razem na patelni.
- Wrzucić do blendera, dodać odsączoną cieciorkę, kapustę kiszoną i przyprawy.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- W międzyczasie wszystko zblendować i przełożyć do prostokątnej foremki (około 30×12 cm). Piec około 45 minut.
5. Zielona energia
SKŁADNIKI
- Garść szpinaku lub jarmużu
- 2 banany
- 2 jabłka lub 2 pomarańcze
- 1 kiwi
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia (opcjonalnie)
- 3 łyżki dowolnego oleju tłoczonego na zimno
- 3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
- Zmiksować zieleninę z wodą i olejem (około minuty na najwyższych obrotach).
- Obrać owoce (jeśli ktoś chce to jabłko można dodać bez obierania) i wrzucić je do blendera.
- Dodać sok z cytryny, zmielone siemię, nasiona chia, młody jęczmień. Ponownie blendować na najwyższych obrotach przez około minutę.
- Przelać do szklanek i ze smakiem popijać na zdrowie.