Przepisy kulinarne

Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na:

1. Jaglano – owsiane gofry
2. Cebulowy krem
3. Mleko orzechowo – daktylowe
4. Pasztet z cieciorki i kiszonej kapusty
5. Zieloną energię

1. Jaglano – owsiane gofry

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek nasion słonecznika lub orzechów (włoskich lub nerkowca)
  • ¾ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i blendować około minutę, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Rozgrzać gofrownicę.
  3. Każdego gofra piec około 10 minut.
  4. Podawać z ulubionymi dodatkami (np.konfitury, owoce, śmietanka migdałowa, mleczko kokosowe – to ostatnie trzeba najpierw schłodzić w lodówce około 1-2 dni).

2. Cebulowy krem

SKŁADNIKI

  • 2 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • Pół selera
  • 5-6 sztuk cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno
  • Natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Warzywa obrać, pokroić i ugotować.
  2. Cebulkę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć razem na oleju.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie przyprawiamy wszystko do smaku.
  4. Przelewamy wszystko do blendera i blendujemy na najwyższych obrotach (około minuty, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji).
  5. Dodać olej, wymieszać.
  6. Przelać do garnka lub wazy i udekorować natką pietruszki.
  7. Podawać na ciepło.

3. Mleko orzechowo – daktylowe

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 garście daktyli
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy namoczyć na noc.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem (równie dobrze sprawdza się letnia woda, ale trzeba ciut dłużej moczyć) i namoczyć, aż zmiękną.
  3. Nazajutrz orzechy odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Dodać jeszcze 2 szklanki wody. Zmiksować na najwyższych obrotach około 1-1,5 minuty.
  4. Przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

4. Pasztet z cieciorki i kiszonej kapusty

SKŁADNIKI

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 słoik cieciorki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć razem na patelni.
  2. Wrzucić do blendera, dodać odsączoną cieciorkę, kapustę kiszoną i przyprawy.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. W międzyczasie wszystko zblendować i przełożyć do prostokątnej foremki (około 30×12 cm). Piec około 45 minut.

5. Zielona energia

SKŁADNIKI

  • Garść szpinaku lub jarmużu
  • 2 banany
  • 2 jabłka lub 2 pomarańcze
  • 1 kiwi
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia (opcjonalnie)
  • 3 łyżki dowolnego oleju tłoczonego na zimno
  • 3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Zmiksować zieleninę z wodą i olejem (około minuty na najwyższych obrotach).
  2. Obrać owoce (jeśli ktoś chce to jabłko można dodać bez obierania) i wrzucić je do blendera.
  3. Dodać sok z cytryny, zmielone siemię, nasiona chia, młody jęczmień. Ponownie blendować na najwyższych obrotach przez około minutę.
  4. Przelać do szklanek i ze smakiem popijać na zdrowie.